Εξαιτίας της φύσης του ως ένα ακίνδυνο φυσικό ψυκτικό με υψηλή απόδοση, αλλά και των βακτηριοστατικών ιδιοτήτων του, ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείται κατα κόρoν στην επεξεργασία, φύλαξη και διανομή τροφίμων.
Ο ξηρός πάγος:
- Μειώνει τις θερμοκρασίες γρήγορα και αποτελεσματικά,
- Εμποδίζει την ανάπτυξη μικρο-οργανισμών,
- Διατηρεί το φαγητό σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα,
- Παγώνει όλο το τρόφιμο ή ένα μέρος αυτού.
Κύριες εφαρμογές:
- Φύλαξη και μεταφορά παγωμένου ή κατεψυγμένου φαγητού.
- Συντήρηση φαγητών και αναψυκτικών σε αεροπλάνα και τρένα.
- Ψύξη ψαριών, κρεάτων, αλλαντικών και κιμάδων.
- Ψύξη προϊόντων ζύμης και σάλτσας
- Διανομή τροφίμων ευαίσθητα στην θερμοκρασία όπως π.χ. παγωτό.
Παγοβολή:
Στην βιομηχανία τροφίμων συχνά χρησιμοποιείται η παγοβολή ξηρού πάγου για τον καθαρισμό και την απολύμανση εξοπλισμών και χώρων παραγωγής.